Waarom?

Met een lactaattest kan je verschillende zaken te weten komen:

- Hoe is het gesteld met mijn huidige conditie?

- Hoe gaat mijn conditie erop vooruit (bij herhaalde lactaattests)?

- In welke hartslagzones/aan welke wattages train ik het best?

- Waar moet ik nog aan werken om mijn sportief doel te bereiken?

- ...

Een lactaattest is dus zowel nuttig voor wie wil starten met sporten (hoe begin ik er aan? Hoeveel en aan welke intensiteit moet ik trainen?) als voor wie recreatief of (semi)-professioneel sport. Vele duursporters trainen teveel en te hard waardoor er blessures kunnen ontstaan, ondermaatse prestaties worden neergezet en er uiteindelijk frustraties ontstaan.  Zo’n test is een leidraad om jouw trainingsschema uit te werken en zo op een verantwoorde manier jouw ambities te bereiken.

 

Hoe?

Een lactaattest kan zowel op de loopband als op de fiets afgenomen worden. Tijdens beide testen wordt het wattage of de snelheid trapsgewijs opgedreven. Tijdens de inspanning wordt er op vaste tijdsintervallen via een kleine bloeddruppel uit de oorlel of de vinger gemeten wat jouw lactaatwaarden zijn. Lactaattesten zijn sportspecifiek: d.w.z. dat je de waarden van een fietstest niet zomaar kan gebruiken bij het lopen en v.v.

- looptest: dit gebeurt op de loopband in onze praktijk.

- fietstest: hiervoor breng je je eigen (propere) fiets mee naar de praktijk. We plaatsen de fiets op een Wahoo KICKR fietstrainer die geconnecteerd is met een laptop of tablet.

 

Indien je medische klachten of cardiovasculaire risicofactoren (obesitas, bloeddruk/hartproblemen) hebt, vragen we steeds om vooraf een medisch attest te kunnen voorleggen van een sportarts.

 

Hoeveel kost een lactaattest?

Zowel de looptest als de fietstest kosten 95 euro. Dit is inclusief vraaggesprek vooraf, test en bespreking + verslag nadien. Indien je een uitgebreid verslag met traingsadvies wenst, betaal je 30 euro extra. Een lactaattest duurt ongeveer 60-75 minuten. Wanneer je in hetzelfde jaar een hertest laat doen, kost dit 65 euro.  Betalen kan via de payqoniq/bancontact app of cash. Wij hebben geen bancontact in de praktijk!

Lactaattesten worden niet terugbetaald door de mutualiteiten.

Indien je niet op je afspraak aanwezig kan zijn dan moet er minstens 24 uur op voorhand telefonisch/ via mail verwittigd worden. Anders zijn wij genoodzaakt de gereserveerde tijd volledig in rekening te brengen!

 

Wat moet je zelf meebrengen?

Bij een looptest breng je loopkledij en loopschoenen mee. Bij een fietstest breng je je (propere) koersfiets, fietskledij en fietsschoenen mee. Indien je zelf een hartslagmeter hebt, mag je deze ook meebrengen.

 

Hoe moet ik me voorbereiden voor de test?

- De dag ervoor geen te zware fysieke inspanningen meer doen en voldoende uitgerust zijn.
- Zorg dat je niet met honger aan de test begint (tot twee uur voor de test kan je een banaan, muesli, sportbar, ... eten).
- Sportieve kledij meebrengen.

 

Lactaattest cadeau doen?

Dit kan via een cadeaubon! Contacteer ons voor hiervoor via het contactformulier, via mail of telefonisch.